Groene uitvaart

De kartonnen uitvaartkist is geen milieuvriendelijke doodskist

Milieuvriendelijke uitvaartkist

Wanneer u een milieuvriendelijke kist wilt gebruiken, kunt u het beste kiezen voor een snelgroeiende houtsoort, waardoor het tropisch regenwoud gespaard blijft. De Nederlandse populier is een boom die zeer snel groeit en wel 30 meter hoog wordt. Het hout is wit tot grijsachtig van kleur en heeft een zacht oppervlak. Populierenhout is licht in gewicht maar zeer taai, waardoor u kunt kiezen voor een respectvol, betaalbaar én milieuvriendelijk alternatief voor spaanplaat. Passend Afscheid werkt daarom graag met kisten die gemaakt zijn van populierenhout. Op deze manier dragen wij een steentje bij aan de zorg voor ons milieu.


Groene kist

In samenwerking met een Nederlandse kistenfabriek leveren wij een eerlijke uitvaartkist. Een ongelakte gelaagd populierenhouten uitvaartkist met een binnenbekleding van ongebleekt katoen. Op het terrein van de timmerfabriek liggen de nog hele boomstammen afkomstig uit de omgeving, opgeslagen. Deze boomstammen komen uit bossen waarvoor een herplantplicht geldt (PEFC/FSC keurmerk). Na een geduldig droogproces worden deze verzaagd en verwerkt tot uitvaartkist. Alles van de boom wordt benut. Met het zaagafval wordt de fabriek warm gestookt en met de zachte houtkrullen worden de kussens gevuld. Dit prachtige bedrijf gaat heel bewust om met grondstoffen en gebruiken om die reden ook geen plastic verpakkingsmateriaal.

De Oprechtkist

De Passend Afscheid Oprechtkist kunnen wij aanbieden voor € 425,-. De kist heeft een moderne uitstraling en wordt gewaardeerd om zijn eenvoud. Nabestaanden die een uitvaart zoeken zonder poespas zijn gecharmeerd van deze kist, maar door zijn lichte kleur en natuurlijke materiaalgebruik en de betaalbaarheid wordt deze kist heel vaak gekozen.

Kartonnen uitvaartkist

De kartonnen kist bestaat al tientallen jaren, maar is commercieel geen groot succes. De prijs (200 à 300 euro) noch de milieuvriendelijkheid trekt veel kopers over de streep. Vast staat dat het stevige kisten zijn, maar de gedachte dat je “je dierbare zomaar in een doos stopt” is blijkbaar geen fijne. Helaas is ook nog eens een feit dat bij een crematie de milieuvriendelijkheid ver te zoeken is. Omdat er dan veel meer brandstof nodig is. Wat ook niet veel mensen weten is dat lang niet alle crematoria een kartonnen kist accepteren. Dat heeft niets te maken met onwil, maar daar zit een technisch verhaal achter. Omdat het verbranden van karton schade toebrengt aan de verbrandingsinstallatie. In tegenstelling tot hout, verbrandt karton niet helemaal. Het papier gaat dwarrelen en verstopt de kanalen en filters in de installatie. Passend Afscheid raad daarom aan alleen gebruik te maken van kartonnen kisten als het om een begrafenis gaat.

Begrafenis zonder kist

Wanneer u geen kist wilt gebruiken, kan een houten draagbaar een goed alternatief zijn. De overledene moet wel toegedekt zijn met een mooie doek of in een lijkwade gewikkeld zijn, om alle lichaamsdelen te bedekken.

Crematie zonder kist

Soms vragen mensen ons of ze ook zonder kist de oven in mogen. Met de achterliggende gedachte dat dit milieuvriendelijker is. Dit is absoluut niet het geval in tegendeel zelfs. Omdat er dan namelijk geen materiaal is, dat kan branden. Het lichaam bestaat grotendeels uit water. In dit geval zelfs koud water, bepaald geen ideale brandstof. Om de gewenste temperatuur te bereiken, zal men veel langer moeten stoken. Kortom dat kost veel meer brandstof dan met een kist.

pro1-buitenveldert

Zelf een uitvaartkist maken?

Bekijk de tips


De groene milieuvriendelijkste rouwauto van Amsterdam


Rondom Amsterdam vindt u alle soorten begraafplaatsen 


Crematie in Amsterdam


Is een eiken kist milieuvriendelijk?

Dat is niet zo. Als een eik gekapt wordt duurt het 15 tot 40 jaar voordat een nieuwe boom is volgroeit. Wanneer u een milieuvriendelijke lijkkist wilt gebruiken, kunt u beter kiezen voor een snelgroeiende houtsoort. De Nederlandse populier is een boom die zeer snel groeit en wel 30 meter hoog wordt. Passend Afscheid werkt daarom graag met kisten die gemaakt zijn van populierenhout. Op deze manier dragen wij een steentje bij aan de zorg voor ons milieu.