Duurzame doodskist

  • Persoonlijke uitvaart
  • Transparante begroting
  • Wij innen alle uitvaartverzekeringen
  • 24/7 bereikbaar
  • Volledige ontzorging

Zes mannen dragen een duurzame doodskist van populierenhout naar een familiegraf op De Nieuwe Ooster.

Milieuvriendelijke uitvaartkist van populierenhout

Wanneer u een duurzame doodskist wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een snelgroeiende houtsoort waardoor het tropisch regenwoud gespaard blijft. De Nederlandse populier is een boom die zeer snel groeit en wel 30 meter hoog wordt. Het hout is wit tot grijsachtig van kleur en heeft een zacht oppervlak. Massief populierenhout is toch licht in gewicht waardoor u kunt kiezen voor een betaalbaar én milieuvriendelijk alternatief voor spaanplaat. Passend Afscheid werkt daarom graag met kisten die gemaakt zijn van populierenhout.

Is een kartonnen doodskist duurzaam?

De kartonnen lijkkist bestaat al tientallen jaren maar is commercieel geen groot succes geworden. Zelfs de lage prijs trekt geen kopers over de streep. Vast staat dat het stevige ‘kisten’ zijn maar de gedachte dat u ‘uw dierbare zomaar in een doos stopt’ is blijkbaar geen prettige.
Bij de crematie van een kartonnen lijkkist is de milieuvriendelijkheid ver te zoeken omdat er veel meer energie nodig is. Lang niet alle crematoria accepteren een kartonnen uitvaartkist. Dat heeft niets te maken met onwil maar daar zit een technisch verhaal achter.
Het verbranden van karton brengt schade toe aan de verbrandingsinstallatie want in tegenstelling tot hout, verbrandt karton niet helemaal. Het papier gaat dwarrelen en verstopt de kanalen en filters in de installatie. Passend Afscheid raadt daarom aan alleen gebruik te maken van een kartonnen kist als het om een begrafenis gaat.

Begrafenis zonder grafkist

Wanneer u geen kist wilt gebruiken kan een houten draagbaar een goed alternatief zijn. De overledene moet wel toegedekt zijn met een mooie doek of in een lijkwade gewikkeld zijn om alle lichaamsdelen te bedekken.

Crematie zonder crematiekist

Is cremeren zonder doodskist duurzaam? Vragen mensen zich soms af, met de achterliggende gedachte dat dit milieuvriendelijker is. Dit is absoluut niet het geval, in tegendeel zelfs. Omdat er dan namelijk geen materiaal is dat kan branden. Het lichaam bestaat grotendeels uit water. In dit geval zelfs koud water, bepaald geen ideale brandstof. Om de gewenste temperatuur te bereiken zal men veel langer moeten stoken. Kortom dat kost veel meer energie dan met een uitvaartkist.