Verkeersbord begraafplaats crematorium in een groene berm met gele narcissen in het gras.

Tot in detail zo compleet

Het is een mooie zonnige dag maar niet voor haar. Tijdens het fietsen dwalen mijn gedachtes af, ik leef met haar mee.

Grote vragende ogen

Ik hoor een hond blaffen, even later gaat de voordeur open. Ze is nog niet aangekleed, in haar joggingsbroek gaat ze mij voor. In de woonkeuken zit een klein mannetje in zijn kinderstoeltje. De jonge moeder begint haar verhaal, de vrolijke geluiden uit de iPad staan in groot contrast met haar verdriet. Ze is ontredderd, nog niet zo lang woonachtig in Nederland, en weet niet goed wat ze nu moet doen. ’s Nachts was ze hevig gaan bloeden. De verloskundige is geweest maar die kon niets meer voor haar betekenen. Ze vraagt aan mij of ik haar kleine meid wil zien?

Op het gras van het crematorium ligt een klein houten uitvaartkistje in de zon met roze strik eromheen.

Tupperware schaaltje

Ze doet de koelkast open en haalt er een klein schaaltje uit. Samen maken we het open, eerder durfde ze nog niet te kijken. Het is roze en heel erg klein maar ook tot in detail zo compleet. We zien duidelijk haar ribbetjes en tellen tien minivingertjes en tien miniteentjes. In stilte kijken we lange tijd naar haar kleine meid, ze wordt er rustig van.

Kleine engel

Een dochter was haar vurige wens. Ondanks haar verdriet begreep ze maar al te goed dat er iets niet goed was geweest. ‘En hoe nu verder?’ vraagt ze mij. De Nederlandse wet op de lijkbezorging is nog niet van toepassing, maar na het zien was zo’n compleet mensje, wil ze iets tastbaars. Ik bespreek de mogelijkheden met haar en wil haar behoeden voor enorme hoge kosten. In heel Amsterdam zijn er geen crematoria bereid een minicrematie aan te gaan. Maar gelukkig heb ik ervaring met Rusthof. Ik breng haar zelf weg en het moment dat ik uit de auto stap begint de zon te schijnen. Ik maak een foto en stuur haar moeder een berichtje: ‘De hemel heeft er een engeltje bij.’

Keramische mini-urn in de vorm van een roze hartje met tekst erop en een crematie-steentje erin.
Icon Passend Afscheid

Melding van overlijden

Max en Michèle zijn 24/7 bereikbaar op: 020 - 6991990

Heeft u een vraag?

Bel ons tijdens kantooruren: 020 - 2103770