Rouwverwerking is voor ieder mens anders

  • Persoonlijke uitvaart
  • Transparante begroting
  • Wij innen alle uitvaartverzekeringen
  • 24/7 bereikbaar
  • Volledige ontzorging

Rouwverwerking gaat in verschillende fases

Rouwen is niet voor niets een werkwoord, het is heel hard werken. Rouwverwerking heeft zijn tijd nodig en het proces doorloopt verschillende fases. Dat zijn:

1. Het aanvaarden van het verlies:
Direct na het overlijden bent u verdoofd. U kunt het verlies nauwelijks geloven en u bent geneigd de dood te ontkennen. Uiteindelijk gaat u beseffen dat de overledene niet meer zal terugkeren.

2. Het voelen van de pijn:
U bent, zeker in het begin, geneigd om u voor uw gevoelens af te sluiten. Soms is dat het beste wat u kunt doen om op de been te blijven. Maar uiteindelijk zult u in uw eigen tempo de pijn van het verdriet moeten gaan toelaten.

3. Aanpassen aan de nieuwe situatie:
Na het overlijden van een dierbaar persoon staat het leven lange tijd op z’n kop. Ook al hebt u er geen ‘zin’ in, u zult op een of andere wijze een weg moeten zien te vinden in het bestaan.

4. Draad van het leven weer oppakken:
Naar het einde van het rouwproces toe gaat u eigen plannen maken. Het volle besef dat u die toekomst gaat leven zonder de overledene staat u hierbij niet meer in de weg.

‘Wat kan ik voor je doen?’

Soms is hulp heel eenvoudig en dichtbij. Met name praktische hulp. Een echte eye-opener is het boekje geschreven door ervaringsdeskundige Karin Kuiper, ‘Wat kan ik voor je doen?’. Dat zij schreef na aanleiding van haar eerder verschenen boek 1001 dagen van rouw. Een verzameling praktische tips en anekdotes die kunnen dienen als ideeën-generator voor de omgeving van mensen die een geliefde hebben verloren.

Lotgenoten ontmoeten elkaar in Café Roosenburgh

Begraafplaats De Nieuwe Ooster staat bekend om zijn vele gastvrije momenten voor nabestaanden. Zo staan zij elk jaar stil bij Moederdag en Vaderdag. Is er de tweejaarlijkse lichtjesavond en vinden er nabestaandenbijeenkomsten in café Roosenburgh plaats. In dit nabestaandencafé treft u lotgenoten en professionele ondersteuning. Deze bijeenkomsten zijn gratis, check voor de actuele agenda de website van De Nieuwe Ooster.