De binnenkant van een bamboe uitvaartmand zonder bekleding.

Soorten doodskisten en uitvaartmanden

Welke grafkist of uitvaartmand zoekt u?

Doodskisten en uitvaartmanden zijn er in ontzettend veel verschillende uitvoeringen. Ze allemaal in kaart brengen of op voorraad hebben is niet mogelijk. Passend Afscheid is goed op de hoogte van het hele marktaanbod en wij kunnen snel alle denkbare kisten leveren. Max en Michèle hebben grote affiniteit met kistenmakers die bewust omgaan met duurzaamheid.

Ecologische uitvaartmanden en doodskisten worden gemaakt van:

Populierenhout
Populierenhout is uitermate geschikt voor uitvaartkisten. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Vroeger werden er van dit hout voornamelijk klompen gemaakt. Vandaag de dag wordt het verwerkt in papier en karton, maar ijsstokjes en lucifers zijn van ook populierenhout. Het is een snelgroeiende houtsoort. Hollands populierenhout komt van eigen bodem uit een duurzaam beheerd bos.
Naaldhout
Dit hout dat men ook wel zachthout noemt en afkomstig is van naaldbomen als de spar en de den. Deze bomen behouden hun naalden het hele jaar. Naaldbomen groeien relatief snel waardoor een minder compacte houtsoort ontstaat. Zachthout is dan ook relatief goedkoop en is eenvoudig te bewerken.
Wilgenteen
Wilgentenen zijn loten van wilgen die kunnen worden gebruikt voor het vlechten van onder andere uitvaartmanden. Als een wilg wordt geknot gaan er op het zaagvlak spontaan weer lange rechte scheuten groeien. Deze zijn vanwege hun lengte en soepelheid uitermate geschikt voor het maken van zeer stevig vlechtwerk. Voor dit materiaal is na het oogsten geen herplanting nodig. Wilgentenen komen terug en kunnen daarna weer worden geknot.
Bananenplant
Nadat de bananen zijn geoogst sterven de stelen en bladeren af. De bladeren worden gedroogd en daarna verwerkt tot koorden waarmee de uitvaartmanden worden gevlochten. De plant groeit het volgende seizoen weer opnieuw uit. Bananenplantbladeren zijn hierdoor een duurzaam materiaal.
Bamboe
Bamboe is geen boomsoort maar een gras. Het is de snelst groeiende plant op aarde, soms tot wel een meter per dag. Wanneer bamboe wordt gekapt duurt het slechts twee maanden voordat de volle lengte weer wordt bereikt. Bamboe heeft alleen zonlicht nodig om te groeien is volledig biologisch afbreekbaar. De uitvaartkist van Bamboe wordt als een plat pakket verscheept. De voor de uitvaartkisten gebruikte bamboe wordt niet gegeten door de Chinese panda’s.
Biomassa
Biomassa is gemaakt van 100% organische materialen als aardappelzetmeel en mais. Dit kan gevormd worden tot granulaat en daarna verwerkt worden als een conventionele kunststof. Het granulaat is composteerbaar zonder schade. De grond is daarna vruchtbaar voor nieuwe begroeiing.

Ook interessant om te lezen:

Een lijkwade van gevilte wol op een houten draagbaar met een rouwboeket van Aronskelken.

Lijkwade als alternatief voor een doodskist

Zoals ook voor uitvaartkisten geldt, zijn er lijkwades in verschillende prijsklassen.

Wat is een lijkwade?
Familiedragers staan bij de rijdende baar van De Nieuwe Noorder naast een rode Daf.

Deze hobbyfotograaf had een passie

In de week voorafgaand aan de uitvaart ontstonden er veel ideeën met het rode Dafje.

Uitvaart vrijgezel

Deze vakman had een bijzondere kijk op de dingen

Het oog, een boeiend orgaan. Zijn passie voor het vak heeft Passend Afscheid vertaald in een moderne rouwkaart.

Rouwkaart opticien

Onze rots in de branding

Michèle en Max stralen zoveel rust en geduld uit en dat was zo wat we even nodig hadden. Mijn vader was Amsterdammer en een vogelliefhebber dus hoe mooi dat Max geen gewone mus maar een Amsterdamse straatmus op de kaart had afgebeeld.

Maudy Berkman – Amsterdam

Reviews
Icon Passend Afscheid

Melding van overlijden

Max en Michèle zijn 24/7 bereikbaar op: 020 - 6991990

Heeft u een vraag?

Bel ons tijdens kantooruren: 020 - 2103770