Is er genoeg keuzevrijheid in de uitvaartverzorging?
Als uitvaartverzorger volg ik de gesprekken rondom de voorgenomen veranderingen op de wet van de lijkbezorging natuurlijk op de voet. Een veelgehoorde term in de rondetafelgesprekken is keuzevrijheid. Nabestaanden moeten zelf kunnen kiezen wie de uitvaart mag verzorgen. Dat lijkt mij logisch en gelukkig kan dat nu ook al. En daarom hoeft deze discussie niet te gaan over de keuzevrijheid, maar over betere voorlichting. Mensen wijzen op het feit dat zij altijd keuzevrijheid hebben, ongeacht waar iemand overlijdt of waar iemand verzekerd is. Want wat kan een wetswijziging hier aan doen? Een verbod op onderlinge afspraken tussen uitvaartondernemers en verzorgingstehuizen? Ik hoop het, maar hoe gaat de overheid dit handhaven?
Envelop met geld onder tafel
Ook ik maak in de praktijk mee dat er onderling afspraken worden gemaakt tussen verzorgingshuizen en ondernemers. Dit is absoluut niet integer of eerlijk, laat staan wenselijk en absoluut niet de stijl van Passend Afscheid. Helaas hebben we wel te maken met het feit dat 80% van de Nederlanders ooit een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Of ouders die het voor hun kinderen hebben gedaan, direct bij de geboorte al.
Passend Afscheid zegt op informatiebijeenkomsten, als u zich niet verzekert dan heeft u alle vrijheid. Dan heeft u de keuzevrijheid om een uitvaartverzorger te kiezen die echt bij u past. Nadenken over ons eigen dood vinden we lastig en dat doen we dus nog te weinig.
Een uitvaartverzekering zorgt vaak voor teleurstelling
Mijn man legt het altijd heel begrijpelijk uit. Stel u rijdt een auto van het betaalbare merk Dacia, maar u wilt graag in de toekomst een luxere auto rijden, zeg een Audi. U besluit daarom alvast een groot bedrag aan de Audi-dealer over te maken. Op het moment dat u toe bent aan die nieuwe auto, komt er net een nieuw model van Mercedes op de markt. En dat is nu net precies de auto die u altijd had willen hebben.
U belt de Audi-dealer op om te vragen of zij deze Mercedes voor u kunnen bestellen. Ik denk dat de Audi-dealer raar staat te kijken. Een hele omslachtige manier van een auto kopen en zeker ook niet de goedkoopste manier.
Zo gaat het dus als u verzekert bent bij een grote verzekeraar maar u veel liever de uitvaart wil laten verzorgen door een persoonlijk familiebedrijf. Zet geld opzij voor uw uitvaart en kies later uw eigen uitvaartverzorger. Net zoals u spaart voor die droomauto en hem rechtstreeks bij de juiste dealer koopt. De beste, snelste en voordeligste manier.
De uitvaartverzekering in de praktijk
Bij een overlijden zijn veel mensen geneigd direct de uitvaartverzekering te bellen. De verzekeraar gaat direct aan de slag. U heeft geen idee wie er straks bij u over de vloer komt. De verzekeraar heeft uw geld en dus de ‘klus’ al binnen. In de praktijk komt het erop neer dat zij nu voor alle diensten, die buiten het standaardpakket vallen, de hoofdprijs kunnen rekenen. Wij horen veel verhalen van mensen die hebben meegemaakt dat hun familielid een uitvaartverzekering had en dat er toch nog flink moest worden bijbetaald.
Gouden tip:
Wilt u de uitvaart laten verzorgen door een uitvaartverzorger naar eigen keuze, breng uw verzekering dan pas na de uitvaart op de hoogte van het overlijden. Dan kunnen ze niets anders doen dan uitkeren.
Dit geld ook voor een verzekering die u pas na jaren terug vindt in een oude schoenendoos. Nog vijf jaar na overlijden moeten verzekeraars polissen gewoon uitkeren in euro’s, zowel natura-verzekeringen (diensten) als kapitaal-verzekeringen.