Laat je niet kisten door Marieke Henselmans
Een boek over de dood met bespaartips, succes verzekert. In haar boek ‘Laat je niet kisten door de commercie’ deed auteur en bespaarkoningin Marieke Henselmans onderzoek naar de uitvaartbranche. Misschien vermakelijk om te lezen maar wat heeft u eraan? In de opsomming van bespaartips de optie om in plaats van begraven te kiezen voor cremeren. Een tip die in de praktijk niet zo werkt. Laatst ontmoette ik een jonge vader die wist dat hij ging sterven. Hij koos bewust voor een eigen graf zodat zijn zoontje van twee hem later zou kunnen opzoeken.
Niet veel later verzorgen wij de begrafenis. Wij hebben ook een heel integere filmer ingehuurd zodat zijn zoontje later kan terugzien hoe het afscheid is geweest. Aan een professionele filmer zit een prijskaartje. In de optiek van de bespaarkoningin had er ook wel iemand met zijn smartphone kunnen filmen. Toen ik weken later de rekening langs kwam brengen reageerde de moeder verrast. De totale kosten van de uitvaart waren haar zo meegevallen, ze had de vakkundige gemonteerde film voor geen goud willen missen. Dit was wat haar zoon wilde voor zijn eigen zoontje.
Tip? Zelf inkopen doen en serveren (en dus ook de afwas doen)
Zo kan ik ze ook bedenken. Kamperen in Drenthe is ook goedkoper dan een geheel verzorgde reis door Nepal. Nog een tip van de schrijfster: overlijdt niet in een ziekenhuis, dat bespaart u mortuariumkosten. Alsof u dat zelf in de hand heeft? En in plaats van een kostbaar rouwarrangement, pluk een bos veldbloemen. Erg lastig wanneer iemand overlijdt midden in de winter. En zo staat het rijtje aan bespaartips vol onwaarheden of zaken die voor u niet van toepassing zijn.
Besparen op je uitvaart, hoe doe je dat dan wel?
Een uitvaart kost veel geld. En wanneer iets veel geld kost ben je altijd op zoek naar besparingen. Dit is een hele goede gedachte, niets mis mee. Zo zijn er echt wel dingen waar u direct honderden euro’s mee bespaart, zonder dat dit afbreuk doet aan een liefdevol afscheid. Geen volgauto’s laten rijden en geen luxe massief eiken uitvaartkist aanschaffen zijn simpele voorbeelden. Zaken waarvoor u geen expert hoeft te zijn.
Hoe zit het dan met prijsvergelijkingen van uitvaartkosten op het internet? Vergelijk het eens met de aanschaf van een keuken, ook een uitgave van een paar duizend euro. Zoekt u een standaard keuken, dan is het kijken, kiezen, kopen. Wanneer u een keuken op maat wilt, is er ook eerst een gesprek over uw persoonlijke wensen. Er worden misschien dingen aangeboden waar u het bestaan niet van af wist. Pas wanneer alle mogelijkheden zijn besproken, kunt u een weloverwogen keuze maken.
De valkuil van het zelf doen
Een uitvaart zelf regelen, hoe doet u dat? Omdat – als het goed is – niemand een ervaringsdeskundige is op het gebied van uitvaarten regelen is in de meeste gevallen uw kennis beperkt. Mensen vormen zich een beeld dat is opgedaan bij andere uitvaarten of wat ze zien op televisie. In een hele korte tijd moeten er veel beslissingen worden gemaakt in een gemoedstoestand van intens verdriet, geen gemakkelijk taak. Bovendien heeft u ook altijd te maken met de regels van de locaties, iets waar u niet direct bij stil staat.
Het boeken van een afscheidsbijeenkomst in een aula gaat altijd via de uitvaartverzorger. In Amsterdam hebben crematoria een strak tijdschema, waarbij alle plechtigheden elkaar direct opvolgen. Wanneer uw afscheidsbijeenkomst uitloopt, komen zij in de problemen met de volgende uitvaart. Zij geven bij tijdsoverschrijding een forse boete aan de familie van wel honderden euro’s. Waardoor de beoogde besparing van het zelf regelen juist extra kosten geeft. Ik maak altijd een compleet draaiboek zodat er op de uitvaartdag geen onprettige verrassingen zullen zijn.