• Persoonlijke uitvaart
  • Transparante begroting
  • Wij innen alle uitvaartverzekeringen
  • 24/7 bereikbaar
  • Volledige ontzorging
Potloodtekening van een man met een open mond en zijn handen naast z’n gezicht.

Waarom een handdoekrolletje niet werkt.

De mond is gesloten. Hij ligt er zo vredig bij, zeggen de mensen vaak tegen mij. Nou daar is achter de schermen wel wat aan vooraf gegaan. Wanneer wij bij de overledene aankomen staat de mond meestal wijd open. De meeste mensen sterven namelijk zo. Ik vind dit altijd zo onprettig gezicht voor de familie. Soms is er verzorgend personeel aanwezig die dit ook een naar gezicht vindt voor de nabestaanden. Zij komen dan met een tijdelijke oplossing, de goedbedoelde handdoekrol tussen borst en kin. Die vaak niet blijft zitten waarop wordt overgegaan op de andere manier, het handdoeklint om het hoofd. Dat laatste heeft niet mijn voorkeur opdat het oogt als een paashaas en het haar ook laat indeuken.
Daarom is de mond technisch sluiten één van de eerste dingen die ik doe bij het verzorgen van de overledene. Voor deze handeling ga ik met een kromme naald met stevig hechtdraad in het lichaam. Dit noemen we een invasieve handeling en deze mag ik alleen uitvoeren met toestemming van de nabestaanden. Omdat ik naast uitvaartverzorger, apart ben opgeleid als overledenenverzorger, kan ik deze specialistische handeling uitvoeren. Een handeling die normaal alleen kan worden gedaan door enkele mortuariummedewerkers.
Doordat de mond niet wordt dichtgedrukt door het plaatsen van externe hulpmiddelen zoals een kunststof kinsteun of kinbeugel wordt de natuurlijke uitdrukking van de persoon niet verstoord. Deze esthetische manier van sluiten blijft gedurende de hele opbaarperiode goed werken. Soms hoor ik nabestaanden zeggen, zijn/haar mond hebben ze dicht geplakt. Als dat zo was zal dit geen fraai gezicht opleveren. De mond dichtplakken kan absoluut niet omdat dan de kaak niet ondersteund wordt, zal deze absoluut gaan zakken door de zwaartekracht. Er komt dan spanning op de lippen, waardoor er een heel verkrampt beeld ontstaat.