Zelfgemaakte houten uitvaartkist met rouwboeket en brandende kaarsen ’s avonds in de woonkamer.

Uitvaart-tips

Vaak is uw eerste ervaring met een uitvaart uw referentiekader maar dat wil niet zeggen dat het altijd zo hoeft te gaan. Misschien leest u iets in deze tips waaraan u nog helemaal niet heeft gedacht.

Denk ook eens aan een avondplechtigheid

Wanneer bij uw favoriete uitvaartlocatie uw gewenste tijden al zijn bezet of wanneer veel genodigden overdag niet kunnen komen, denk dan ook eens aan een avonddienst. Dit kan op een een alternatieve locatie of in een aula. In Amsterdam bieden verschillende crematoria aan om een avonddienst te houden van bijvoorbeeld 19:30 tot 21:30 uur. Het grote voordeel is dat iedereen kan komen en de heen- en terugweg zijn dan zonder drukte. ’s Avonds heeft u 2 uur lang de aula en koffiekamer tot uw beschikking. Een half uur plechtigheid en 1,5 uur condoleance of juist iets anders? De indeling kunt u helemaal zelf beslissen. Liever een diner na de auladienst? Ook dat kan dan!

Kinderrouwkaart sturen ondanks afscheid in besloten kring

Het verliezen van een kind is een enorme emotionele gebeurtenis. Daarom kiezen sommige ouders, van een levenloos geboren kind of een kind dat nog niet de schoolgaande leeftijd heeft bereikt, ervoor om het afscheid in kleine kring te laten plaatsvinden. Passend Afscheid adviseert om de omgeving op een later tijdstip wel op de hoogte te brengen, een kort briefje volstaat natuurlijk ook. Dit is om moeilijke situaties te voorkomen. Mensen hebben een vrouw zwanger gezien en kunnen pijnlijke vragen stellen als: ʻHoe is het met de kleine, wat is het geworden?ʼ Gaat u babyrouwkaarten sturen, maak dan wel gebruik van een rouwenvelopje en een rouwzegel. Familie en vrienden verwachten een geboortekaartje te ontvangen en op deze manier komt de verdrietige aankondiging in stapjes.

Uitvaartverzorger maakt een foto bij het afscheid van alle bloemstukken en linten in de aula van crematorium Westgaarde.

Laat foto’s maken van het afscheid

Als kinderen nog klein zijn is het juist heel goed om ze te betrekken bij een uitvaart. Zij hebben namelijk deze erkenning zo hard nodig, “Ik was er ook bij.” kunnen zij later dan zeggen. Misschien zijn ze op dat moment nog te klein om alles goed te kunnen herinneren, maar gemaakte foto’s helpen hierbij. Er bestaan rouwfotografen, maar een goede vriend of een familielid die wat verder af staat kan natuurlijk ook gevraagd worden om dit te doen. Voor de rouwverwerking gaat het namelijk niet om perfecte plaatjes maar dat het erop staat. Passend Afscheid maakt in overleg met de familie ook geregeld foto’s van het afscheid als aandenken voor later. Dit kan met een goede camera of met de smartphone.

Zeg nooit, oma slaapt

Wij horen familieleden nog weleens zeggen: “Oma slaapt nu”. Rouwdeskundigen raden deze zegswijze af. Kinderen rouwen anders dan volwassenen, zij nemen uw woorden heel letterlijk. Vooral jonge kinderen zullen uw opmerking kunnen uitleggen, dat als je gaat slapen, nooit meer wakker wordt. Met als grote gevolg dat ze niet meer naar bed willen. Hoe een onschuldige opmerking in het hoofd van een kind dus een hele andere wending krijgt.

Zeg nooit opa is een sterretje

Wij horen familieleden nog weleens zeggen: “ Opa is nu een sterretje”. Rouwdeskundigen raden deze zegswijze af. Kinderen nemen uw woorden namelijk heel letterlijk. Deze goedbedoelde opmerking kan voor een jong kind nare gedachten opleveren. Bij een heldere nacht ziet een kind een lucht vol sterren, in zijn/haar beleving dus allemaal dode opa’s. Draai er niet om heen. Geef als er vragen zijn, eerlijk antwoord in een taal die zij verstaan. Vindt u dit lastig, in de bibliotheek zijn boekjes te leen die over de dood. Op het internet kunt u ook verschillende boeken bestellen die rouwen bij kinderen belicht, geschreven door professionals of ervaringsdeskundigen.

Kinderen kunnen meer aan dan wij denken

Toen vader heel plotseling door een bedrijfsongeval overleed waren de dochters in shock. De politie raadde aan niet meer te gaan kijken. Gelukkig heeft Passend Afscheid hun vader weer toonbaar gemaakt waardoor afscheid nemen gelukkig toch mogelijk was. Familie, collega’s, buren, vrienden en zelfs jonge kinderen waren erbij. Eén dochter (hoogzwanger van haar tweede) koos ervoor om haar kind dit leed te besparen. Had ik jullie advies maar opgevolgd, sprak zij later in ons nagesprek. De anderen kleinkinderen hadden namelijk allemaal een tekening bij opa neergelegd en die van haar dochtertje zat er niet bij.

Uitvaartverzorgster en cateraar in de tuin bij een tafel vol bordjes die worden opgemaakt door twee koks.

Hapjes bij het afscheid

Als u kiest voor een alternatieve locatie in plaatst van de koffiekamer van een begraafplaats of crematorium, zijn de mogelijkheden van hapjes en drankjes vaak uitgebreider. Uit oogpunt van bedrijfsvoering en hygiëne staan begraafplaatsen en crematoria eigen catering nooit toe. Bij een alternatieve locatie zonder professionele keukeninrichting kunt u het beste een cateraar inhuren. Wilt u zelf zorgdragen voor de consumpties, bedenk dan dat niet elke consumptie geschikt is voor een condoleance. Passend Afscheid kan u hierin adviseren.

Lekker warm toedekken, lief bedoelt maar geen goed idee

Wanneer het overlijden in bed heeft plaats gevonden, is het beter om warmte te vermijden. Leg alleen een laken over iemand heen of haal het dekbed uit de hoes. Draai de verwarming lager en zet het raam op een kiertje. Let op dat er geen vliegen binnenkomen of gebruik een hor. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zal rigor mortis (lijkstijfheid) bij hoge omgevingstemperatuur spoediger optreden dan in geval van koude. Dat komt doordat de onderliggende chemische reactie bij een hogere temperatuur sneller optreedt. Het is dus inderdaad beter om uw dierbare alleen onder een laken toe te dekken. Op deze manier blijft het lichaam koeler en dus soepel waardoor het verzorgen van uw dierbare respectvoller kan plaatsvinden.

Kunstwerken speciaal gemaakt voor de rouwkaarten van Passend Afscheid

De meeste mensen willen geen standaard afbeeldingen meer op de rouwkaart. Daarom zijn in opdracht van Passend Afscheid de kunstenaars van Kunstatelier Fred’s aan de slag gegaan met het thema verlies. Uit alle werken hebben wij een selectie gemaakt die wij exclusief mogen gebruiken voor het vervaardigen van rouwdrukwerk. Fred’s is een winkel en atelier in het centrum van Purmerend waar mensen met een beperking met veel plezier een bijzondere vorm van dagbesteding genieten. Iedere kunstenaar van Fred’s is uniek en bijzonder, evenals zijn of haar kunst. Wilt u ook geen standaard afbeelding, vraag dan aan ons naar de illustraties van Fred’s kunstenaars.

Maak je eigen baarkleed

Een baarkleed is een mooie doek die tijdens het afscheid over de kist wordt gelegd, ook wel kistkleed, afscheidsdeken of sierdeken genoemd. Een eigen kistkleed maken is niet moeilijk en maakt het afscheid heel bijzonder. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van stukjes stof uit gedragen kleding van uw dierbare, wordt deze deken echt heel persoonlijk en uniek. Na het afscheid kan de sierdeken een andere functie krijgen zodat het ook een vorm van troost en herdenken vervult.

Papieren rouwkrans van kinderen tussen de andere rouwboeketten bij het vadermonument.

Geef kleine kinderen ook een eigen taakje

Kinderen voelen het verdriet van hun omgeving feilloos aan en willen op hun manier ook helpen. Betrek ze er bij, er zijn altijd wel taakjes te verzinnen waar ze bij kunnen helpen. Bereid ze ook goed voor op de dag van de uitvaart. Veel zaken die voor volwassenen vanzelfsprekend zijn weten zij nog niet. Wanneer kinderen nog klein zijn vertel of laat zien wat er gaat gebeuren. In hun eigen taal of met eenvoudige tekeningetjes, als een beeldverhaaltje.

Bied praktische hulp aan

Rouwen is niet voor niets een werkwoord, het is hard werken. Het heeft ook zijn tijd nodig. Maar vaak is hulp heel eenvoudig en dichtbij. Met name praktische hulp. Veel nabestaanden hebben moeite met gewone praktische dingen. Omdat ze niet gewend zijn dit te doen of omdat ze te vermoeid zijn. De hond voor uitlaten, een boodschap doen, een boterham smeren of de kinderen van school halen, kunnen al zo’n verlichting geven. Daarnaast is de afleiding ook prettig. De nabestaande zit vast in zijn/haar dagelijkse routine en worstelt met het verdriet, piekert, maakt zich zorgen. Afleiding kan voor welkome momenten van verlichting zorgen.

Gebruik geen eikenhouten uitvaartkist

Eiken hout is prachtig hout voor spullen die u lang gebruikt, zoals meubels, een eiken vloer of een eiken boot. Een eik is een boomsoort die heel langzaam groeit, dit heet hardhout. Als deze boomsoorten gekapt worden duurt het tientallen jaren voordat de nieuwe aanwas is volgroeit tot boom. Zachte houtsoorten groeien snel en zijn afkomstig voor speciaal daarvoor aangelegde productiebossen. Passend Afscheid adviseert om dus geen massieve eikenhouten uitvaartkisten te kiezen. Zowel voor begraven als voor cremeren is het kapitaal vernietiging en bovendien zijn er prachtige andere houtsoorten voor massieve uitvaartkisten.

Winterse begrafenis op begraafplaats Zorgvlied, vrienden laten de uitvaartkist met touwen dalen in het familiegraf.

Uitvaartkist laten staan of dalen

Over het wel dalen of niet dalen van de kist, zijn de meningen altijd sterk verdeeld. De meeste nabestaanden respecteren de wens van hun dierbare. Maar wat als deze wens niet bekend is. Ook staat niet iedereen stil bij het effect wat ‘niet dalen’ bij kinderen kan oproepen. Wanneer de kist boven het graf blijft staan, ervaren kinderen dit vaak als het achterlaten van hun dierbare. Uiteraard zijn er ook redenen te bedenken waarom het laten staan van de kist juist gewenst is. Het blijven altijd persoonlijke keuzes, maar bespreek het in ieder geval wel goed met elkaar. Passend Afscheid kan u hierin adviseren.

Waardige eenvoudige uitvaart

Uitvaartwensen uitvoeren is altijd zoeken naar de balans. Tussen enerzijds de wens van de overledene en anderzijds de wensen van de nabestaanden. Gevoed door alle media aandacht die de dood krijgt op televisie, internet en tijdschriften wordt er bij leven flink op los gefantaseerd over een spectaculaire uitvaart. Maar vergeet niet dat als het moment daar is, het de achterblijvers zijn die de wensen van de overledene moeten gaan vervullen en soms ook moeten bekostigen. Bovendien zijn mensen in de rouw niet altijd in de stemming voor een spektakelstuk of een feest. Zij verlangen misschien juist wel naar een intiem afscheidsmoment.

Bang om die laatste dagen met elkaar te vergeten

Na een overlijden lijkt het wel of uw eigen hersenen soms dienst weigeren. Bij de een uit zich dat in vergeetachtigheid en bij de ander is het net of er steeds dezelfde ‘film’ in uw hoofd wordt afgedraaid over de laatste dagen voor het overlijden. Van beide wordt u onrustig en het kan enorm helpen, om te gaan schrijven. Of het nu to-do-lijstjes zijn of u schrijft een prachtig verhaal over het leven van en met uw dierbare, beiden geven rust. Veel mensen houden dagboeken bij van ziekenhuisbezoeken en medicijn gebruik. Dit geeft zo’n vergelijkbaar effect, namelijk niet bang hoeven te zijn om het te vergeten.

Rouwadvertentie in de krant

Een rouwadvertentie is een algemene kennisgeving die in principe voor iedereen zichtbaar is. Vermeld daarom nooit het persoonlijke correspondentieadres. Een lezer met verkeerde bedoelingen weet dan op welke dag en welk tijdstip de nabestaanden niet thuis zullen zijn.

Witte vervuilde grafzerk met tekst van meerdere familieleden.

Teksten op een familiegraf

Wanneer u rechthebbende bent geworden van een nieuw familiegraf, komt er vroeg of laat een moment dat er een grafmonument wordt besteld. Passend Afscheid raad nabestaanden aan om bij de steenhouder een beletteringsvoorstel te vragen. In deze uitwerking staat dan niet alleen de namen van u pas overleden dierbare, maar er wordt dan ook alvast rekening gehouden met de namen en teksten die op een later tijdstip moeten worden toegevoegd. Op de steen van familie Rietveld is dus geen rekening gehouden voor de laatste bijzetting van moeder Rietveld.

Slapende tegoeden en oude uitvaartpolissen

Heeft u nog een oude polis? Denkt u dat uw overleden familielid nog een spaarbankboekje heeft, maar u weet niet waar? Raadplaag dan het digitale loket voor slapende tegoeden: www.slapendetegoeden.nl U kunt er niet alleen slapende spaarbankboekjes opvragen, maar ook betalingsrekeningen en aandelenportefeuilles. U moet wel met bewijsstukken aantonen erfgenaam te zijn. Daarna onderzoekt het loket voor slapende tegoeden of er inderdaad geld ligt bij banken, waar u recht op hebt. Daarna krijgt u een mail bij welke bank u eventueel geld op kunt vragen. Dat opvragen moet u vervolgens wel zelf gaan doen. Het Nederlandse Verbond van Verzekeraars heeft al jaren een vergelijkbaar loket voor slapende verzekeringspolissen en lijfrentes. Alle informatie staat op: www.vanatotzekerheid.nl

Aanvaard praktische hulp, maar hou zelf de regie

Probeer de eerste dagen na het overlijden zo bewust mogelijk mee te maken en zoveel mogelijk zelf te doen. Dit helpt bij het afscheid nemen. Zijn er kinderen in het gezin, wees dan ook niet bang om de wat oudere kinderen te betrekken bij de praktische zaken rond het overlijden. Een gouden regel daarbij: “Vertel kinderen, jong en oud, altijd concreet, eerlijk en duidelijk wat er aan de hand is.” Vraag daarna of ze begrepen hebben wat er is gezegd. Niets is zo erg als later blijkt dat de gemaakte keuzes niet zo bedoeld waren. Een uitvaart kan nooit meer over worden gedaan.

Vier muzikanten spelen bij het graf tijdens een begrafenis op De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Grafgang met muziek

Begeleid door de mooie klanken van bijvoorbeeld een gitaar, een accordeon, een viool of een fluit kunt u uw dierbare naar het graf leiden. U kunt hiervoor professionele uitvaart-muzikanten inhuren, maar ook studenten van het conservatorium. Zij zijn vaak voor schappelijke prijzen in te huren en spelen op een zeer hoog niveau.

Vader's uitvaart niet kopieëren voor moeder

Kinderen die in het verleden een uitvaart van één ouder hebben moeten regelen, zijn vaak geneigd bij de uitvaart van de andere ouder, deze een soort gelijke uitvaart te geven. Om bijvoorbeeld niet te kort te willen doen, maar binnen een huwelijk kunnen uitvaartwensen juist verschillen. En doet de familie juist degene eer aan om zijn andere of eenvoudiger wensen te vervullen.

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Ondanks dat we veel zaken per computer, tablet en smartphone afhandelen raden wij u aan de uitvaartwensen toch op papier te zetten. Want wanneer het in de computer staat, wordt deze lang niet altijd geraadpleegd door de nabestaanden. Enerzijds omdat men niet van het bestaan af weet, anderzijds omdat de nabestaanden niet het wachtwoord weten van de computer. Gebruik liever ook geen losse vellen papier, maar bijvoorbeeld ons als notitieblok vormgegeven laatste wensenboek ‘Mijn Notities Voor Later’. Het boek is bedoeld als hulpmiddel om uw uitvaart vorm te geven. U kunt dit zo uitgebreid doen als u zelf wilt. Laat u inspireren, schrijf en durf ook door te halen. Want wensen kunnen in de loop van tijd veranderen. Verzamel en plak bewaarde teksten, uitknipsels en foto’s in het boek, zodat deze niet kwijtraken. Deze eigen ideeën kunnen ook gebruikt worden voor de persoonlijk op maat gemaakte rouwkaart.

Grafmonument met te grote afmetingen op de begraafplaats in Ouder Amstel.

Kiezen van een grafmonument

Een grafmonument is een zeer persoonlijke keuze. Gun u zelf de tijd om hier in alle rust over na te denken. Voor ideeën kunt u begraafplaatsen bezoeken of op internet kijken. Krijgt u te maken met een verwacht overlijden en hecht u aan keuzevrijheid met betrekking tot een grafmonument. Laat u dan bij de keuze van een begraafplaats van te voren goed informeren over mogelijke materialen en afmetingen van een grafmonument. Want er zijn grote verschillen tussen begraafplaatsen, maar ook tussen de verschillende grafwijken op een begraafplaats. Informeer dus vooraf naar het begraafplaatsreglement, zodat u zeker weet of uw wens ook echt uitvoerbaar is.

Heb engelengeduld

Kent u in uw directe omgeving iemand die te maken heeft gehad met een overlijden. Bedenk dan dat deze persoon iemand heeft verloren die onvervangbaar is en dat het verdriet daarom soms lang kan duren. Iemand in de rouw is geen evenwichtig, stabiel persoon. Goede en slechte dagen wisselen zich af. Het verdriet ligt altijd op de loer en kan zomaar toeslaan. Ga gewoon langs, maar vraag wel of het uitkomt. Bel op en vraag of het een geschikt moment is voor een belletje. Nee, is ook een antwoord en respecteer dat. Het is geen afwijzing, blijf vragen en proberen. Je zult zien dat het werkt. En als het dan na veel proberen wel gelegen komt, denk dan aan NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander). Het beste dat u kunt doen is er voor iemand zijn en alleen maar te luisteren.

Toespraak houden

Wanneer nabestaanden en vrienden gaan spreken tijdens de afscheidsbijeenkomst, overleg dan altijd met elkaar wie welk onderdeel uitlicht. Dit voorkomt overlappingen waardoor het voor de toehoorders boeiend blijft. Maak het niet te lang, oefen thuis hardop, praat voor uw gevoel te langzaam en bedenk: het kan emotioneel zwaar zijn, maar het gaat altijd goed.

Bontgekleurd rouwboeket versierd met echte penselen.

Bloemen bij een afscheid

Veel uitvaartverzorgers werken met een standaard bloemenboek. Passend Afscheid adviseert juist om zelf de bloemen uit te gaan kiezen bij uw vertrouwde bloemist. Bloemen zijn een seizoensproduct, uw bloemist weet precies welke bloemen er op dat moment verkrijgbaar zijn. U kunt dan een bloemstuk samenstellen dat helemaal naar uw wens is wat betreft de sfeer, maar ook qua kosten.

Geef adreswijziging altijd door aan de begraafplaats

Wanneer u gaat verhuizen, geef altijd uw nieuwe adres door aan de begraafplaats. U staat er misschien niet direct bij stil, maar juist dit soort instanties schrijven u niet vaak aan. Terwijl u deze informatie niet mag missen. Het kan te maken hebben met het verlengen van de grafrechten, maar het kan ook zo zijn dat door bijvoorbeeld stormschade een graf schade heeft opgelopen. Dan gaat er alleen een brief naar de rechthebbende en wanneer het nieuwe adres niet bekend is, kan er helaas geen actie worden ondernomen.

Arts raadpleegt altijd het donorregister

Vroeger moest u een donorcodicil altijd fysiek bij u dragen, tegenwoordig is dat niet meer nodig. In het Donorregister is vastgelegd of iemand na zijn overlijden zijn organen en weefsels voor transplantatie beschikbaar heeft gesteld. Bij elk overlijden zijn artsen wettelijk verplicht het Donorregister te raadplegen.

Icon Passend Afscheid

Melding van overlijden

Max en Michèle zijn 24/7 bereikbaar op: 020 - 6991990

Heeft u een vraag?

Bel ons tijdens kantooruren: 020 - 2103770