Een detail van een vergeeld polisblad van een uitvaartverzekering.

De uitvaartverzekering nooit direct bellen

Een uitvaartverzekering innen kan pas na aangifte van overlijden

Stel, u huis staat in brand! Belt u dan uw opstalverzekeraar of de brandweer? De brandweer natuurlijk. Bij een overlijden is het precies hetzelfde, u belt ook eerst de uitvaartverzorger. Pas wanneer Passend Afscheid aangifte heeft gedaan bij de gemeente, kan met de verkregen akte van overlijden de melding bij de uitvaartverzekering worden gedaan.

Is er een uitvaartverzekering van bijvoorbeeld:

 • PC
 • Dela
 • Yarden
 • Monuta
 • Nivo
 • Nuvema
 • Axent

 • …dan kan Passend Afscheid de uitvaart verzorgen.

De grootste misverstanden over de uitvaartverzekering:

 1. Dat alles geregeld is omdat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Pas na het overlijden kan er een afscheid georganiseerd worden.
 2. Dat de uitvaartverzekering kostendekkend is. Juist voor de bijkomende wensen moet extra veel worden betaald. U kunt deze niet bij een ander afnemen.
 3. Dat u direct het op de polis vermelde telefoonnummer moet bellen. De financiële afwikkeling wordt niet in gang gezet maar u verplicht zich wel om samen te werken met een bepaalde uitvaartonderneming.
 4. Dat een in-natura-uitvaartverzekering letterlijk diensten uitkeert. Het komt zelfs vaak voor dat verzekeraars laten bijbetalen vanwege onderverzekering.
 5. Dat u niet onder de verplichting van de in-natura-uitvaartverzekering uit kunt komen. Als u de polis pas na de uitvaart ‘vindt’ kunt u gewoon de waarde laten uitkeren.

Er zijn grofweg twee soorten uitvaartpolissen:

 • De kapitaalverzekering – Na overlijden van de verzekerde keert de verzekering het bedrag uit waarvoor diegene verzekerd was. Met het geld dat gemiddeld zo’n zes weken na de uitvaart wordt uitgekeerd kunnen de nabestaanden de uitvaart bekostigen. Zij zijn dus vrij om zelf te beslissen welke uitvaartondernemer de uitvaart mag verzorgen.
 • In natura verzekering – De verzekerde is voor een aantal diensten voor de uitvaart verzekerd. Meestal is er sprake van een standaardpakket. In de pakketomschrijving staat vermeld wat de diensten precies inhouden. Voor bijkomende wensen moet extra veel worden betaald. De natura-verzekeraar heeft afspraken gemaakt met uitvaartondernemingen in diverse plaatsen in de regio.

Natura uitvaartverzekering laten uitbetalen

De nabestaanden zijn echter nooit verplicht om een uitvaartonderneming te kiezen waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Voor elke dienst staat er een bepaald bedrag tegenover. U kunt er dus voor kiezen om het bedrag over te laten maken aan de de uitvaartonderneming van uw keuze. Misschien dat u een klein bedrag moet bijbetalen maar dan krijgt u wel wat u zocht.

Oude uitvaartpolissen

Dit zijn vaak polissen van verzekeringsmaatschappijen die niet meer bestaan maar zijn opgegaan in andere verzekeringsmaatschappijen. U kunt de originele polissen, met een kopie van de Akte van Overlijden, naar de huidige verzekeringsmaatschappij opsturen. Het is verstandig om kopieën te maken van de originele polissen en de verzonden brieven. Passend Afscheid kan altijd achterhalen welke maatschappij de polissen heeft overgenomen.

Ook interessant om te lezen:

Een collectebus tijdens de condoleance voor een tegemoetkoming in de kosten van de uitvaart.

Wat kost een uitvaart?

Tussen de 7.000 en 10.000 euro wordt er meestal geroepen. Hoe kunt u uitvaartverzorgers vergelijken?

Ons aannametarief
Uitvaartdienst in de Kleine Kerk in Duivendrecht, mensen zitten rond een gesloten uitvaartkist met rouwstuk.

Dit was de mooiste dag van m’n leven

Ik zag haar genieten van het verzorgen en het aankleden, het laatste wat ze voor haar geliefde kon doen.

Uitvaart geliefde

Deze vakman had een bijzondere kijk op de dingen

Het oog, een boeiend orgaan. Zijn passie voor het vak heeft Passend Afscheid vertaald in een moderne rouwkaart.

Rouwkaart opticien

Maar zelden had ik het gevoel

In de lange jaren van mijn bestaan heb ik van vele mensen afscheid moeten nemen maar zelden had ik het gevoel een Passend Afscheid te ervaren. Tot het overlijden van mijn nichtje Laura, dat was totaal anders. Dit was Warm en Intens.

Rob van Hulsen – Amstelveen

Reviews